Sunday 16 September 2012

To the Surf!

Right, toinen viikko takana Halifaxia. Huomenna koulu jatkuu statistics for managers -kurssilla, jota meille opettaa Dr. Lee. Joka kutsuu itseään nimellä Crazy (...). Hmm. Ei kait siinä. Sopii tämänkertaisen aiheen lomaan: talous (ja hakuprosessi). Hakuprosessiin kannattaa varautua: se kastää useamman kuukauden ja paperityötä on melko paljon. Ainakin ei jatkuvasti koululla olevana työlaisenä jouduin välillä ottamaan ihan päivän viikosta vapaaksi käydäkseni hoitamassa vaihtarihomma LUT:lla. Mutta se kannattaa tehdä.

Phil & meikä & Charl & bonus kid
No, melkein tärkeimmät jutut ensin. Perjantaina törmäsin koulun chaplaincyyn. Chaplaincy on siis perua koulun katolisilta ajoilta (nykyään St. Mary´s on valtion yliopisto). Chaplaincy on kuitenkin edelleen koulun hengellinen osasto, joka siis huolehtii kaikkien opiskelijoiden hengellisestä "hyvinvoinnista". Ottaen huomioon sen, että koululla opiskelee porukkaa oikeastaan kaikista maanosista, voi uskonnolliset näkemyksetkin poiketa melko vahvasti! Anyway, törmäsin sinne, koska siellä oli movie night (Napoleon Dynamite ha!) ja sain sitten saman tien kutsun surffaamaan sunnuntaina. So to the surf! Oli älyttömän siistiä, en ollu koskaan surffannu tai siis short boardannu mun tapauksessa. Halifaxin keskusta-alueen ulkopuolella on todella hyvät surffausrannat ja aallot oli tarpeeksi isoja ainakin mulle! Uudestaan. Vaikka Halifaxissa tuleekin talvella lunta ja on pakkasta, joku paikallinen surffaaja tiesi kertoa, että surffikausi jatkuu melko pitkään ja alkaa taas alkuvuodesta. Jaa-a, saa nähdä!

Talousasiat ja hakuprosessi

Lupasin kertoa talouspuolesta ja hakuprosessista. Ensinnäkin talous kannattaa suunnitella etukäteen hyvin, sillä osana hakuprosessia täytyy hakea study permit Kanadaan (mikäli oleskelet yli kuusi kuukautta). Ja yksi osa siinä on talous - eli Kanadan valtio haluaa tietää, miten meinaat rahoittaa oleskelusi. Seuraaviin kuluihin kannattaa varautua:

  • IELTS -kielitesti 180e (tehtävä haun aikana esim LUT:lla)
  • study permit application $125 (varaudu tekemään jopa yhdeksän viikkoa ennen muuttoa)
  • koulumaksut n $1200 per kurssi riippuen alasta. (huom. koulu tukee, mutta keskustele haun yhteydessä kv-osaston kanssa)
  • terveydenhuolto ts. sairausvakuutus $800 (jos olet vakuutettu jo kotimaassa niin tämän voi mitätöidä, keskustele vakuutusyhtiön kanssa)
  • vuokrat $2500-3000 /lukukausi (siis jos asut koulun asuntolassa, muitakin optioita löytyy kyllä)
  • muita vaihtoyliopiston kuluja (bussikorttia, oppilaskuntaa yms) $350
  • lennot 370 - 1000e /suunta (riippuu ajankohdasta)
  • Näiden lisäksi eläminen, koulukirjat ja muut kulut. Koulukirjat ovat muuten yllättävän kalliita uutena ($150-250), jotan kannattaa kysellä vanhemmilta opiskelijoilta...
  • ...ja siitä se sitten muodostuu.
Kannatta myös kysyä miten LUT tukee vaihtoa, eli onko "apurahaa" saatavilla. Huomioitava asia on myös se, että saatat joutua maksamaan kurssimaksut, vuokrat, terveydenhuollon ja muut kulut kerralla esimerkiksi kansainvälisenä tilisiirtona, VAIKKA LUT maksaisikin kurssimaksut puolestasi. Saint Mary´s palauttaa aikanaan rahat takaisin. Itselläni tapahtui juuri näin. Eli laskua tuli aika isosti kerralla. Laskun maksamisen jälkeen kurssimaksut palautettiin opiskelijatililleni odottamaan kevätlukukautta.

Muuten hakuprosessi alkoi keskustelulla kv-osastolla Kaisa Nikun kanssa. Kaisalta sain kaikki tarvittavat tiedot hausta, joka alkoi osaltani tammikuussa 2012. Hakuprosessi etenee vaiheittain ja se tehdään netissä koulun sovelluksen kautta. Sinne täytyy uploadata erinäisiä papereita (mm valokuva, IELTS-testin tulokset, erinäisiä sopimuksia kursseista jne...) Kun haku LUT:n päässä on valmis ja tulet mahdollisesti valituksi tiettyyn yliopistoon (Saint Mary´s!!! Go Huskies!!), alkaa vuoropuhelu vaihtokoulun kanssa kursseista ja muista asioista. 

Näin, jos joku askarruttaa hakuun tai raha-asioihin liittyen, laita email.

Ensi kerralla käsitellään kurssit tälle lukukaudelle.

Cheers!


No comments:

Post a Comment